De vooruitgang staat niet stil, de mensheid werkt aan de verbetering van de kwaliteit van het leven, de recreatie, nieuwe mogelijkheden voor de kwaliteit van de dienstverlening. Maar net als duizenden jaren geleden is de basisvoorwaarde voor het menselijk bestaan de beschikbaarheid van voedsel. Vandaag de dag laat de kwaliteit echter te wensen over.

De huidige producten bevatten veel additieven die worden gebruikt om de smaak te verbeteren en de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Zo zijn er in bijna alle voedingsmiddelen verschillende componenten, chemicaliën, gemarkeerd met het symbool “E” met een verdere code van meerdere cijfers.

Wat is het en “waar wordt het mee gegeten”

Levensmiddelenadditieven zijn chemische verbindingen die deel uitmaken van producten die een natuurlijk of synthetisch karakter hebben, ze worden gebruikt om de noodzakelijke eigenschappen aan te vullen en te behouden.

Elk van deze additieven heeft de aanduiding “E”. De letter wordt altijd gevolgd door een code bestaande uit 3 of 4 tekens om een subtype van een bepaald additief aan te duiden. Op dit moment zijn er ongeveer driehonderd levensmiddelenadditieven waarvoor de EU een speciaal systeem van numerieke codes heeft uitgevonden.

Om een verbinding de status van levensmiddelenadditief en een 3 of 4-cijferige numerieke code te geven, zijn bepaalde voorwaarden vereist:

  • de compound moet officieel worden getest op veiligheid;
  • het kan als technisch noodzakelijk aan levensmiddelen worden toegevoegd zonder de samenstelling van het product zelf te wijzigen;
  • de verbinding moet in het product aanwezig zijn in proporties die geen afbreuk doen aan de kwaliteit van het product zelf.

Er is vastgesteld dat derivaten van bepaalde vitaminen en nuttige stoffen de status van levensmiddelenadditieven hebben. Zo kan bèta-caroteen bijvoorbeeld een kleurstof worden en zijn de vitaminen E en C antioxidanten.

Voor de aanhangers van een gezonde levensstijl zullen we meteen merken dat we in de XXIe eeuw met hoge snelheid niet helemaal zonder levensmiddelenadditieven kunnen. Ze zijn er immers bij betrokken:

  • Verbetering van het productieproces en de verpakking van de grondstoffen, de verpakking en het transport van de producten;
  • het corrigeren van de smaak en het uiterlijk, het aroma en de concentratie van grondstoffen en producten die al in de afgewerkte vorm zijn;
  • lange houdbaarheid;
  • behoud van de natuurlijke eigenschappen van grondstoffen en producten;
  • verbetering en behoud van kwaliteitsgegevens onder bepaalde opslagomstandigheden.

Er zijn vandaag de dag geen levensmiddelen in de supermarkten die niet minstens een paar additieven voor levensmiddelen bevatten. Tegenwoordig worden veel onderzoeken uitgevoerd om negatieve gevolgen voor het menselijk organisme aan het licht te brengen door meer concentratie van dit of dat bestanddeel te nemen. Dergelijke additieven worden echter nog steeds gebruikt in de voedselproductie en de toevoeging van deze verbindingen aan de lijst van verboden stoffen wordt streng gecontroleerd en geanalyseerd.

Deze supplementen kunnen om een aantal redenen niet worden opgegeven:

  • De consument stelt vandaag de dag hoge eisen aan het uiterlijk, de smaak en het aroma van de producten. Goedkope producten met aroma’s en kleurstoffen voldoen volledig aan de eisen van de consument;
  • Toevoegingen helpen de houdbaarheid te verlengen, waardoor snel bederfelijke producten over lange afstanden kunnen worden getransporteerd en de periode van consumptie van seizoensgebonden fruit kan worden verlengd;
  • aroma’s, emulgatoren en verdikkingsmiddelen simuleren analogen van zuivel- en vleesproducten met dezelfde smaakeigenschappen zonder gebruik te maken van natuurlijke grondstoffen;
  • nieuwe producten worden ontwikkeld op basis van additieven, de bestaande producten worden geperfectioneerd en dat zorgt voor vooruitgang in alle takken van de industrie.

Encrypten op pakketten

Voor het gemak van kopers en fabrikanten krijgen additieven digitale codes toegewezen, elk met een specifiek kenmerk:

  • E1000-E1999 – aanvullende stoffen (stabilisator, emulgator, verdikkingsmiddel, bindmiddel, vochthoudend middel), waaronder antiflamines.
  • E900-E999 – andere (wassen, glazuren, meelverbeterende stoffen, verpakkingsgassen, zoetstoffen, schuim);
  • E800-E899 – reserve;
  • E700-E799 – antibiotica;
  • E600-E699 – Smaak- en geurversterkers, aroma’s;
  • E500-E599 – Zuurteregelaars en antislipmiddelen;
  • E400-E499 – stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, emulgatoren;
  • E300-E399 – antioxidanten;
  • E200-E299 – conserveringsmiddelen;
  • E100-E199 – kleurstoffen.

Digitale classificatie is niet de enige. Immers, levensmiddelenadditieven kunnen op verschillende categorieën worden gegroepeerd:

  • het waarborgen van de smaak van het product;
  • degenen die verantwoordelijk zijn voor het uiterlijk van het product;
  • die de textuur en de consistentie beïnvloeden;
  • die de houdbaarheid verhogen.

Elke afzonderlijke categorie van toevoegingsmiddelen heeft zijn eigen kenmerken:

  • Ze zorgen voor een lange houdbaarheid en beschermen de conserveringsmiddelen tegen beschadiging;
  • de houdbaarheid van het product te verlengen, achteruitgang tijdens oxidatie te voorkomen, enz. antioxidanten;
  • geef zuurgraad, verhoog de zuurgraad van het zuur;
  • de alkaliteit en de zuurgraad van de zuurregulatoren te reguleren;
    het meest compleet te maken, het aroma en de smaak van het eindproduct te onthullen;
  • vulstoffen gebruiken om het volume van het product te vergroten (zonder de energiewaarde te verhogen);
  • de kleurverzadiging van het product wordt verbeterd door de kleuren;
  • de vorming van schuimblussers te voorkomen;
  • de homogeniteit van de emulgatoren, die geen gemengde producten zijn, te behouden;
  • Er worden speciale stoffen aan het meel toegevoegd om de eigenschappen en de kleur van het meel te verbeteren;
  • zorgen voor de gelstructuur van de gelvormers;
  • een beschermende laag en een glanzend uiterlijk van de glazers te creëren;
  • voorkomen dat het product bij een lage luchtvochtigheid uitdroogt met vochthoudende additieven;
  • geven een zoetigheid van niet-suiker oorsprong zoetstoffen;
  • drijfgassen kunnen het eindproduct uit de container duwen;
  • Losers helpen om het volume van het deeg enkele malen te vergroten;
  • de viscositeit van de componenten wordt verhoogd door verdikkingsmiddelen.

Hoe de inname van levensmiddelenadditieven onze gezondheid beïnvloedt

In feite is een levensmiddelenadditief een kunstmatige verbinding. Specialisten leggen een direct verband tussen de meeste opkomende gezondheidsproblemen en levensmiddelenadditieven die de voedselkwaliteit beïnvloeden.

De meeste levensmiddelenadditieven zijn echter volledig veilig. Hoewel het beter is om je hand aan de pols te houden en periodiek geïnteresseerd te zijn in updates van de classificatie. Zo werden bijvoorbeeld E240 en E121, die voorheen als veilig werden beschouwd, in het recente verleden verboden. Maar gewetenloze fabrikanten hebben een uitweg gevonden en wijzen nu niet op de verpakking van hun goederen met de aanduiding E, ter vervanging van de gebruikelijke naam, wat leidt tot verwarring bij de “niet-ingewijden” kopers.
Het is zeer gevaarlijk dat levensmiddelenadditieven zich ophopen in het menselijk lichaam en niet goed worden geassimileerd, wat kan leiden tot bedwelming, het ontstaan van ongewenste ziekten, vergiftiging, enz.
Sommige “E”-codes zijn zelfs genoemd als oorzaak van kanker, allergische reacties, gastro-intestinale aandoeningen.

Er moet worden gespecificeerd dat de hierboven beschreven gevaarlijke momenten alleen mogelijk zijn bij specifieke doseringen van de stof. Voor elk additief is er een dagelijkse dosis, waarvan de overschrijding negatieve gevolgen kan hebben.

In ieder geval is het noodzakelijk te weten dat elk chemisch element een bepaald effect heeft op ons lichaam. Het hangt niet alleen af van de kenmerken van het additief zelf, de hoeveelheid die het lichaam ontvangt, maar ook van de kenmerken van het organisme zelf. Daarom kan een verbinding die volledig veilig is voor de ene persoon schadelijk worden voor de andere. Volgens de aanbevelingen van de artsen moeten de moderne mensen de consumptie van producten met de inhoud van de additievenclassificatie “E” controleren en verminderen. En het is beter om ze uit te sluiten van het dieet van kinderen, allergische mensen en ouderen.

“Geleerd betekent gewapend”

De vijand moet persoonlijk bekend zijn, dus in dit artikel geven we een tabel met levensmiddelenadditieven die niet bepaald gezondheid toevoegen.

Eigenschap Naam van het additief
Extreem gevaarlijk Е123 Е510 Е513 Е527
Gevaarlijke Е102 Е110 Е120 Е124 Е127 Е129
Е201 Е220 Е222 Е223 Е224 Е228
Е400 Е401 Е402 Е403 Е404 Е405
Е50З Е620 Е636 Е6З7 Е155 Е180
Е233 Е242 Е501 Е502
Gevaarlijk voor
kinderen
Е270
Kankerverwekkende
stoffen
Е131 Е142 Е153 Е210 Е212 Е213
Е216 Е219 Е230 Е240 Е249 Е280
Е283 ЕЗ10 Е954 Е214 Е215 Е281
Е282
Verslechterende
functie van het
maag-darmkanaal
Е154 Е221 Е222 Е223 Е226 Е338
ЕЗ41 ЕЗ43 Е407 Е450 Е451 Е461
Е465 Е466 Е626 Е627 Е628 Е629
Е6З2 Е633 Е634 Е635 Е630 Е6З1
Е339 ЕЗ40 Е462 Е463
Huidproducerende
ziekten
Е151 Е160 Е231 Е232 Е238 Е239
ЕЗМЗ ЕЗ20 Е907 Е951 Е1105 ЕЗ12
Е311
Gewelddadige
bloeddruk
Е154 Е250 Е251 Е252
Verhoging
van het
cholesterolgehalte
ЕЗ20 Е321
Verboden Е10З Е105 Е111 Е121 Е123 Е125
Е241 Е952 Е152 Е211 Е126 Е130
Verdacht Е104 Е122 Е141 Е171 Е173 Е241
Е477

Alternatief

In de etalages van moderne winkels en markten zijn er veel verschillende producten, waaronder het vrij moeilijk is om producten te vinden die geen levensmiddelenadditieven bevatten. Hoewel ze in werkelijkheid wel bestaan.

Als een product chemische toevoegingen bevat, betekent dit niet dat het slecht of goed is. Maar het risico van een slechte gezondheid bij constante consumptie van dergelijke producten is duidelijk toegenomen.

Mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid hebben de laatste tijd de voorkeur gegeven aan biologische producten, die nu in de mode zijn. Dergelijke biologische producten zijn producten van de landbouw of de voedingsindustrie. Er worden geen pesticiden, additieven, synthetische meststoffen, groeiversnellers, enz. gebruikt in hun productie. Alleen conserveringsmiddelen, hormonen, antibiotica en voerstimulerende middelen worden geselecteerd voor het voeren van vee.

Biologische producten hebben een minimale houdbaarheidsdatum, en ze bederven snel. Tijdens de verwerking mogen ze niet worden verfijnd of anderszins gemanipuleerd om de voedingskwaliteit van de producten te verminderen. Kleur- en smaakstoffen worden ook niet gebruikt.

De opbrengsten van dergelijke producten zijn niet groot, maar de kopers waarderen dergelijke producten om hun kwaliteit en natuurlijkheid.