Tegenwoordig is gejodeerde soda zelfs bekend bij mensen die absoluut niets met koken te maken hebben. Ondanks het feit dat moderne fabrikanten ook zeezout aanbieden voor gebruik in de keuken, is gejodeerde soda nog steeds populairder.

Waarom gebeurt dit dan en om welke reden geven onze huisvrouwen de voorkeur aan dit jodiumhoudende product? Hoe nuttig is dit zout en is er een alternatief voor? We hopen dat de onderstaande informatie u zal helpen bij het vinden van de antwoorden op alle vragen.

Hoe kan ik bepalen of er een jodiumtekort is?

Jodium is een van de belangrijkste componenten van het menselijk lichaam. Het wordt gebruikt om schildklierhormonen te vormen in de schildklier. Hun synthese speelt op zijn beurt een belangrijke rol in het normaal functioneren van de meeste organen en systemen van het lichaam. De deelname van deze hormonen en de stofwisseling, evenals de processen van thermoregulatie worden niet omzeild. Uiteindelijk heeft dit alles ongetwijfeld een directe invloed op de algemene gezondheid van de persoon, die zijn energie en levendigheid bepaalt. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat het meeste wetenschappelijke onderzoek op het gebied van de genetica heeft aangetoond dat het gebrek aan jodium een negatieve invloed heeft op het lichaam van het kind, waardoor de mentale ontwikkeling direct wordt beïnvloed. Daarom is het noodzakelijk om bij het vormen van een dieet voor zwangere vrouwen goed te letten op de aanwezigheid van dit element.

Jodiumtekort wordt bij veel inwoners van onze planeet waargenomen. Vooral deze pathologie is wijd en zijd ontwikkeld bij mensen die ver van de zee wonen, in wier dieet zeevruchten niet zo vaak voorkomen. Bovendien zijn tekenen van jodiumtekort heel gewoon bij mensen die niet kunnen bogen op een gevarieerd dieet. Als u echter vermoedt dat er sprake is van een jodiumtekort in het lichaam, doe dan niet aan zelfbehandeling en het is het beste om de diagnose en hulp van professionals in te roepen.

Wat zal het bewijs zijn dat je een bezoek aan de dokter nodig hebt? In de eerste plaats moet u speciale aandacht besteden aan de volgende symptomen:

 • verminderde immuniteit, die wordt aangegeven door frequente infecties, verkoudheid en langdurige acute chronische ziekten;
 • het verschijnen van oedeem rond de ogen;
 • oedeem in de extremiteiten, en het nemen van diuretica heeft geen effect;
 • bij vrouwen – aandoeningen van het schema van kritieke dagen, complicaties van gynaecologische aard, het verschijnen van scheuren in de tepels;
 • verhoging van de zogenaamde lagere druk, het verschijnen van hartziekten;
 • verminderde hemoglobine in het bloed;
 • hormonale onbalans, wat leidt tot een toename van het struisvogelgedeelte;
 • mentale stoornissen, de verschijning van vergeetachtigheid, verminderde respons, depressie, slaperigheid en lethargie, evenals een afname van de activiteit van de levenspositie.

Deze symptomen kunnen worden gecombineerd en “alleen”, maar dit betekent niet dat je moet proberen het probleem alleen aan te pakken. Om de aanwezigheid van een jodiumtekort nauwkeurig te kunnen vaststellen, is het noodzakelijk om een gespecialiseerde diagnostiek te ondergaan en bepaalde laboratoriumtests uit te voeren.

Belangrijkste bronnen van jodium

Zodra het probleem door de artsen is geïdentificeerd, wordt een professionele behandelingskuur voorgeschreven, die een aantal procedures en medicatie omvat.

Wat de preventieve maatregelen voor deze ziekte betreft, moet de patiënt aandacht besteden aan producten met een hoog gehalte aan dit element. In de regel adviseren specialisten het eten van groenten en fruit, die zijn geteeld op grond die is verrijkt met geschikte meststoffen:

 • appels;
 • abrikozen;
 • pruimen;
 • blauwe druiven;
 • Biet;
 • wortelen;
 • rode kool;
 • gek;
 • tomaten;
 • bladgroen.

Hetzelfde geldt voor zuivelproducten. Als de koeien voer krijgen dat verrijkt is met natuurlijke biologisch actieve toevoegingen, zal het voedsel dat ze krijgen ook de nodige hoeveelheid jodium bevatten.
Dergelijke producten zijn wel te koop, maar om ze te kunnen kopen moet je op zoek gaan naar een eco-stand. U kunt ook proberen zelf te boeren om biologische en gezonde tuinproducten te verbouwen.
Als een persoon niet over dergelijke mogelijkheden beschikt en moet onderhandelen in een gewone winkel, dan is het mogelijk om te adviseren om brood en zuivelproducten verrijkt met kaliumjodide en jodium te kopen in overeenstemming met de aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid van het land.

Het is ook noodzakelijk om aandacht te besteden aan zeevruchten die in de schappen van de winkels verkrijgbaar zijn. Dit zijn onder andere zeevis, kelp, garnalen en mosselen. Het is mogelijk om regelmatig gerechten uit de Japanse keuken te proeven, waarvan de tradities het gebruik van zeevruchten en algen in een grote verscheidenheid omvatten.

Als er individuele indicaties zijn in de vorm van kindertijd, zwangerschap, slechte dagelijkse voeding, hoge belasting op school of instituut, dan kunt u gebruik maken van voedingssupplementen. Algen en andere plantaardige ingrediënten worden meestal gebruikt om ze te maken. Het is ook mogelijk om jodiumhoudende preparaten zoals Yodomarina te gebruiken.

Het gebruik van dergelijke producten en bioadditieven levert het lichaam een minimale hoeveelheid jodium op. Om het jodiumtekort volledig te verhelpen, moet rekening worden gehouden met de eigenaardigheden van de regio, de individuele prestaties van de patiënt en enkele andere factoren die onder de bevoegdheid van gespecialiseerde artsen vallen.

Gejodeerd zout: een voedingsmiddel of een medicijn?

Wanneer je een verpakking met het label “gejodeerd zout” in de schappen van een supermarkt ziet liggen, vinden veel bezoekers het nodig om deze in hun winkelmandje te leggen. Ze geloven dat ze op deze manier in hun dagelijkse jodiumbehoefte voorzien. Maar is dit echt het geval? En wat is gejodeerd zout?

In dit geval zijn de witte kristallen in de zak in principe een gewoon tafelzout verrijkt met kaliumjodide en kaliumjodaat. Over het algemeen is het dit product dat het vaakst wordt aangevuld met deze elementen omdat het zout dagelijks door mensen wordt geconsumeerd. Daarom wordt aangenomen dat jij en ik op deze manier tenminste wat jodium kunnen krijgen als we eten.

Tot voor kort was het gebruik van jodiumhoudend zout van groot belang. Maar de laatste jaren is er enige scepsis bij de consumenten over dit onderwerp. In dit verband hebben zij de volgende vragen:

 1. Wat is het zout-jodiseringsproces?
 2. Hoe snel ontsnapt het jodium?
 3. Hoeveel van dit zout kan elke dag worden geconsumeerd?
 4. Zijn de ingrediënten die aan het zout worden toegevoegd echt goed voor de mensen?

Laten we proberen alle vragen in dezelfde volgorde te beantwoorden

De geschiedenis van de zoutwaterjodiseringstechnologie is tientallen jaren terug te vinden, met voortdurende verandering en verbetering. De keuze van de joderingscomponent hangt grotendeels af van bepaalde factoren:

 • de technologie zelf;
 • het soort zout, de kwaliteit ervan en de aanwezigheid van onzuiverheden;
 • de manier waarop het eindproduct wordt verpakt;
 • opslagtijd.

In de rol van additieven die het vaakst eerder werden gebruikt in kaliumjodide. Door het feit dat het een hoge vluchtigheid heeft en deel kan uitmaken van chemische verbindingen met toevoegingen van steen- en meerzout, wordt het niet altijd volledig geabsorbeerd door het lichaam. Uiteindelijk kan dit type zout niet langer dan 3 maanden worden opgeslagen. Het wordt aanbevolen om dit type zout toe te voegen aan een reeds bereid gerecht om een warmtebehandeling te vermijden. Bovendien is het niet nodig om de groenten ermee te conserveren, want het verandert hun kleur en maakt ze onooglijk.

Even later werd kaliumjodide aangevuld met kaliumjodaat. Dit element bleek beter geschikt te zijn voor deze situatie, zoals die zich kenmerkt:

 • meer stabiliteit in zoutkristallen;
 • minder interactie met zouthulpstoffen;
 • verlengde opslagperiode van het eindproduct – tot 1 jaar;
 • kleurstabiliteit van verwerkte producten, wat het gebruik van dergelijk zout voor het beitsen en conserveren mogelijk maakt.

Opgemerkt moet worden dat de aanwezigheid van kaliumjodide in de kristallen het product beschermt tegen lucht en de aanwezigheid van kaliumjodaat – tegen vocht. Bij de keuze van zout kunt u het beste een kleinere (“extra”) kopen, omdat het jodium in zijn samenstelling langer kan worden vastgehouden.

Het wordt aanbevolen om gejodeerd zout te gebruiken in dezelfde dosering als gewoon zout – van 5 tot 10 g per dag. De kosten van een dergelijk product zijn vrijwel gelijk aan de gebruikelijke kosten, aangezien de technologie van de vervaardiging ervan geen grote financiële kosten met zich meebrengt.

Zijn er beperkingen op het gebruik van jodiumhoudend zout?

De mening dat gejodeerd zout maximaal moet worden toegevoegd aan voedselgerechten, is zeer onjuist. In het algemeen mag de consumptie van dergelijk zout niet verschillen in hoeveelheid van de consumptie van gewoon zout. Denk bovendien niet dat je met alleen dit product je lichaam volledig kunt jodineren. Geef de bovengenoemde zeevruchten en zeewier niet op. Er moet ook rekening worden gehouden met de bestaande contra-indicaties voor de consumptie van gejodeerd zout. Bijvoorbeeld, het moet worden onthouden van door mensen met:

 • verhoogde schildklierfunctie;
 • nierziekte;
 • puistige ontsteking van de huid;
 • diathese van het hemorragische type;
 • chronische longziekten.

Tot slot moet het volgende worden opgemerkt. Of het nodig is om jodiumhoudend zout in je dieet te gebruiken, moet iedereen zelf beslissen. Maar toch is het wenselijk dat iedereen zich bewust is van hoe nuttig of ongewenst het is voor je lichaam.