Overmatig gebruik van alcohol veroorzaakt onherstelbare schade aan het menselijk lichaam – dit is een bewezen feit. Maar specialisten maken al lang ruzie over een glas wijn of een paar slokjes cognac.

Matige consumptie wordt door iedereen anders begrepen

Je zult het niet geloven, maar in verschillende steden en landen worden verschillende porties alcohol als de norm beschouwd, bijvoorbeeld in Engeland – 8 g, in Amerika – 14 g, in Japan – 20 g. Daarom begrijpen mensen anders als ze genoeg alcohol hebben, bijvoorbeeld, de Britten kunnen 3-4 porties drinken, vrouwen – 2. Zij geloven dat dit geen negatieve veranderingen in het lichaam met zich meebrengt. De Japanners kunnen officieel twee porties per dag drinken. Amerikanen kunnen 2 porties per dag drinken, voor vrouwen van het zwakke geslacht raden artsen 14 g aan.

Verwarring over doseringen van alcoholische dranken is aan het ontstaan. Meestal verwijzen artsen naar gematigde hoeveelheden als ongeveer 20 g alcohol per dag. Met alcohol bedoelen we alle dranken, zowel bier als wijn, zowel wodka als cognac.

Overigens moeten de aanhangers van het advies over de voordelen van rode wijn weten dat het onderzoek niet succesvol was, dus experimenteel is een dergelijke opvatting niet bewezen.

Alcoholgebruik: is het schadelijk of nuttig?

Studies in sommige landen hebben aangetoond dat mensen die matige doses alcohol drinken een lager sterftecijfer hebben dan mensen die geen alcohol drinken.

Er zijn verschillende standpunten over dit feit. Maar één ding is onmiskenbaar: er werd een lager sterftecijfer gevonden bij mensen die ongeveer 6 gram alcohol per dag drinken.

Deze resultaten zijn zwaar bekritiseerd en deskundigen op dit gebied beweren dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek. Aangenomen wordt dat ook ex-alcoholisten tot de groep van niet-drinkende mensen werden gerekend, wat betekent dat de resultaten niet helemaal juist zijn, en we weten ook nu weer niet hoe nuttig of schadelijk matige doses alcohol zijn.

Bovendien kan een aantal factoren de effectiviteit van het onderzoek beïnvloeden, wat moeilijk in te voeren is. Ja, we kunnen ervan uitgaan dat mensen die matige doses alcohol drinken langer leven dan mensen die helemaal niet drinken. Maar dit betekent niet dat alles afhankelijk is van alcoholgebruik, want niemand heeft sportactiviteiten, volledige voeding, dagelijkse routine, etc. afgezegd.

De voordelen van alcohol

Jaren van onderzoek hebben bevestigd:

  • er is een verband tussen matig alcoholgebruik en een verminderd risico op hart- en vaatziekten;
  • alcohol kan de bloeddruk en de beroerte verlagen;
  • mensen die de mate van alcohol kennen, hebben minder kans op diabetes;
  • mensen die matige hoeveelheden alcohol drinken in vergelijking met mensen die helemaal niet drinken, is het risico op galsteenziekte lager.

De praktijk toont aan dat niet alle mensen de maatregel kennen, ze kunnen niet stoppen en dronken worden. Het blijkt dus dat alle positieve indicatoren naar de achtergrond verdwijnen en dat er gezondheidsproblemen zijn.

We kunnen concluderen: matig alcohol drinken, een persoon is minder geneigd tot sommige ziekten dan degene die niet absoluut drinkt. Maar zodra de norm toeneemt, neemt het risico op ziekte en sterfte toe.

Alcohol is immers geen geneesmiddel

Statistisch gezien brengt een lage dosis alcoholconsumptie ons in gevaar voor sommige kankergezwellen. Studies hebben aangetoond dat acht procent van de vrouwen die kleine hoeveelheden alcohol drinken een risico op borstkanker hebben.

Alcoholconsumptie heeft ook invloed op de ontwikkeling van een hoofdtumor, vooral als alcohol wordt gecombineerd met tabaksgebruik. Maagdarmziekten zijn slechts in grote hoeveelheden direct gerelateerd aan de consumptie van alcohol.

We moeten niet vergeten dat een persoon die een glas wodka of een blikje bier drinkt, vaker elementaire veiligheidsregels overtreedt, wat leidt tot ernstige verwondingen aan het lichaam – en dat is ook onze gezondheid.

Drinken of niet drinken is de vraag

Artsen raden het drinken van alcohol af om fit te blijven. Er is geen bruikbare alcoholnorm voor het lichaam! Voor degenen die niet kunnen denken aan een lunch zonder drankje, raden veel studies de Amerikaanse standaard van alcohol – 14 g, het is een glas wijn of een blikje bier.

Het is voor zwangere vrouwen absoluut verboden om alcohol te drinken. Wetenschappers hebben de schade van alcohol voor het toekomstige kind niet volledig onderzocht, maar het zal de baby niet ten goede komen. Experimenteer niet, het is beter om alle soorten alcohol op te geven.

Hetzelfde geldt voor degenen die zelf al met het probleem van alcoholisme te maken hebben gehad of bloedverwanten met soortgelijke problemen hebben gehad. Zulke mensen moeten niet eens een beetje alcohol drinken, want van “een beetje” naar “dronken zee op de knie” – een stap.