Argentijnse wetenschappers hebben onderzoek gedaan en vastgesteld dat bij het gebruik van gewone geneesmiddelen om haaruitval te behandelen ontstaat er zo’n bijwerking als erectiestoornis. Maar ondanks deze bijwerking, weigeren veel patiënten de behandeling niet.

Het personeel van het Alemán-ziekenhuis in Buenos Aires heeft verschillende onderzoeken en analyse van het genesemiddel Finasteride uitgevoerd dat vaak wordt gebruikt om hormoonafhankelijke alopecia te behandelen. Deze aandoening wordt waargenomen bij 50% van de mannen na 50 jaar.

Finasteride is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van prostaatadenoom, het is in staat om 5 alpha reductase type 2 te blokkeren en waardoor testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Het verhogen van de concentratie veroorzaakt haaruitval, beginnend vanaf de bovenkant van het hoofd.

Voor 12 onderzoeken waren 3927 mensen betrokken die hebben de effectiviteit van finasteride bij haaruitval bevestigd. Door dit geneesmiddel gedurende twee jaar te gebruiken, merkten de patiënten een 30% verbetering van de haargroei op. Tegelijkertijd bij het gebruik van dit geneesmiddel had elke 80ste man een seksuele disfunctie.

De onderzoeker José Manuel Mella was verrast door het feit dat ondanks een erectiestoornis een groot percentage van de mannen niet weigerde om het geneesmiddel voor haaruitval in te nemen.