Gember is het meest populair in Azië, maar de oorsprong van de populariteit gaat terug naar het oude Griekenland. Op dit moment is gember niet alleen een kruid in de keuken, maar ook een genezend middel in de wereld van de traditionele geneeskunde. Het is een actieve biostimulator, en een regulator van de immuniteit, en het voorkomen van verkoudheid en virussen – en dit is niet alle voordelen van deze plant. Waarom is deze wonderwortel zo nuttig?

De chemische samenstelling van gember

Om de voordelen van de gemberruggengraat ten volle te benutten, is het de moeite waard om kennis te maken met de kenmerken van de gemberruggengraat. Zoals elke plant heeft ook deze een aantal onderscheidende en nuttige eigenschappen. De gemberwortel wordt geteeld in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en West-Afrika. De rijping van de plant begint wanneer de bladeren geel worden en afvallen. Gember wordt vermenigvuldigd met wortelstokken. Komt niet voor in het wild.

De chemische samenstelling is een indicator voor het nut van de plant. Gember is een echt complex van vitaminen, mineralen en biologisch actieve stoffen. Als onderdeel van deze wortel – de hele tafel Mendeleev: Mg, P, Na, Cr, K, Ca, Al, Mn, evenals aminozuren (threonine, leysine, methionine, valine), vetten (oliezuur en linolzuur), vitamine C, essentiële oliën, zetmeel, choline. Maar, naast de bovengenoemde nuttige elementen, bevat gemberwortel unieke componenten – scingerol, cineol, scingiberain, borneol, citer, bisabole, linalool, camfen, fellandren.

Eigenschappen van Gember

De gemberwortel wordt vaak gebruikt om vele kwalen te behandelen en ziekte te voorkomen. Matig gebruik van gember heeft een gunstig effect:

 • Spijsverteringssysteem: stimulering van de eetlust, productie van maagsap, normalisering van de maagafscheiding, voorkomen van indigestie;
 • Immuniteit: heeft antibacteriële en antiseptische, anti-inflammatoire effecten, versterkt de immuniteit, is in staat om de bloedsomloop te activeren;
 • Ontgifting van het lichaam: bevordert de verwijdering van gifstoffen, slakken, helmen;
 • De bloedsomloop: verlaagt het cholesterolgehalte, normaliseert de bloeddruk, versterkt het bloed- en vaatstelsel;
 • Tonic: zorgt voor een uitbarsting van kracht en energie, is een biostimulator, zet mentale en fysieke activiteit op orde.

Bovendien vermindert het gebruik van gember de kans op bloedstolsels en kanker.

Gember in de volksgeneeskunde

Genezers van mensen raden vaak het gebruik van gember aan in veel situaties met een specifieke gezondheidsstoornis. Bijvoorbeeld, de wortel vermindert kiespijn, maakt het mogelijk om zich te ontdoen van aambeien, elimineert de manifestaties van zeeziekte, verlicht misselijkheid tijdens de zwangerschap, helpt bij de bestrijding van steenpuisten en purulentie, is een antibacterieel middel, bevordert een betere absorptie van vet voedsel.

Daarnaast wordt de gemberwortel gebruikt om dergelijke ziekten te voorkomen: trombose, beroerte, nier, lever, galblaas, hormonale stoornissen, bronchiale astma, reuma, artritis, artrose, kwaadaardige aandoeningen, pijn in de gewrichten en spieren.

Het belang van gember voor het mannelijk lichaam kan nauwelijks worden overschat. De wortel van deze plant verhoogt het libido, het seksuele verlangen, veroorzaakt een bloedstoot naar intieme gebieden, stimuleert de potentie, geeft vertrouwen, geeft spieren. Het gebruik van gember vermindert het risico op prostatitis.

Het heeft een positief effect op de gezondheid van vrouwen tijdens de menstruatie en het premenstruatiesyndroom en wordt vaak aanbevolen voor gebruik tijdens de zwangerschap, omdat de wortel van gember de symptomen van toxicose kan verlichten: zwakte, misselijkheid, duizeligheid. Zelfs artsen raden het gebruik van gemberwortel aan voor onvruchtbaarheid, behandeling van myoom, normalisering van het hormonale evenwicht, menopauze.

In combinatie met andere componenten is gember in staat om zijn therapeutische eigenschappen het beste te onthullen. Gemberpoeder kan gemakkelijk worden gekocht in de kruidenafdeling en met succes worden gecombineerd met dergelijke componenten:

 • gemberpoeder + water = hoofdpijn en reumakompressen;
 • gemberpoeder + chilipeper + kurkuma = kompressen voor rugpijn en gewrichtspijn;
 • gemberpoeder + nootmuskaat + yoghurt voor thuis = infusie voor maagpijn;
 • gemberpoeder + honing + citroen = een drankje om te helpen bij migraine, spanning te verminderen, toon te verhogen, de eerste symptomen van een verkoudheid te verwijderen;
 • gember etherische olie – een effectief middel om psycho-emotionele stoornissen, depressie te bestrijden, verwijdert apathie.

Gember in de keuken

De bereiding van gember heeft een eigen verhaal, gehuld in een of ander mysterie, dat niet direct het volledige scala aan voordelen onthult. Maar zelfs beginners in de keuken weten dat het in verschillende concentraties aan gerechten kan worden toegevoegd – afhankelijk van de individuele smaakvoorkeuren. Een gemberkorrel kan kruiden toevoegen aan een gerecht, waardoor het intenser of pikanter wordt. Gember wordt veel gebruikt in de keuken:

 • soepen: vlees, groente, vis, champignons;
 • vleesgerechten (geschikt voor elk type vlees – rundvlees, varkensvlees, gevogelte, schapenvlees, kalfsvlees);
 • gerechten gemaakt van vis, zeevruchten en zelfs sushi;
 • Groentegerechten: gevulde groenten (courgettes, tomaten, aubergines), champignons, huisraad;
 • in dranken: thee, cocktails, compote, alcoholische dranken (punch, glühwein, likeuren, gemberbier);
 • bakpoeder – om broodjes, taarten of muffins op smaak te brengen (en peperkoek is sinds kort een symbool van Kerstmis);
 • gember kan ook in elke vorm worden gebruikt: vers, gepekeld, gekonfijt, gedroogd, gehamerd, enz.

Contra-indicaties voor het gebruik van gember

De gemberwortel heeft echt unieke kwaliteiten en ik hoop dat na het lezen van dit artikel zelfs de meest fervente scepticus naar de dichtstbijzijnde supermarkt gaat voor een aankoop. Maar toch is het de moeite waard om te onthouden dat deze specerij specifieke kenmerken heeft, wat betekent dat je niet kunt overdrijven met het gebruik ervan. Er is een groep van contra-indicaties, waarbij de consumptie van gember tot een minimum moet worden beperkt:

 • gastritis, maag- en darmzweer;
 • leverziekten – cirrose, hepatitis, biljartstenen;
 • bloedende aambeien, frequente neusbloedingen, bloedstollingsproblemen (omdat gember de bloeding activeert);
 • zwangerschap – gember helpt om de symptomen van toxicose te elimineren, en versterkt het immuunsysteem, verbetert de gezondheid, maar verhoogt de toon van de baarmoeder en kan leiden tot verschillende zeer individuele reacties in een zwangere vrouw, want voordat u overgaat tot het actieve gebruik ervan, moet u overleggen met uw arts;
 • koorts – hoewel de gemberwortel onmisbaar is bij verkoudheid en infectieziekten, stimuleert hij wel de warmteproductie in het lichaam, wat ongeschikt is voor koorts;
 • allergieën – gember kan individuele intolerantie veroorzaken.

Onze voorouders gebruikten ook een gemberruggengraat om ziekten te behandelen en te koken. Deze specerij kan van uw gerecht een echt kunstwerk maken, waardoor het geurig en delicaat is, met een verfijnde en verfijnde smaak en geur.

Deze kleine maar zeer nuttige ruggengraat kan ons lichaam verrijken met vitaminen en sporenelementen, en vele ziekten helpen voorkomen en genezen. De gemberwortel is een echt wondermiddel dat onze gezondheid, energie en glans voor lange tijd in onze ogen zal houden!